Citroenrijst

Citroenrijst is gemakkelijk om te maken en ziet er prachtig uit met de zwarte mosterdzaadjes, rode sliertjes verse peper en fijngehakte peterselie.

Smaakt verrukkelijk! Echt een feest……

Bereidingstijd: 10-20 minuten
Hoeveelheid: 8 personen

Ingrediënten

500 gr. basmatirijst
1 eetl. ghi
1 theel. komijnzaad
1 theel. mosterdzaad
3 laurierblaadjes
2 kaneelstokjes
1 verse peper, zonder zaad en in lange, dunne reepjes gesneden
1,2 l. heet water
citroenrasp van 1 citroen
1½ theel. kurkuma
4 eetl. citroensap
2 theel. zout
fijngehakte peterselie

Bereidingswijze

Verhit de ghi in een pan. Draai het vuur laag en voeg het komijnzaad, het mosterdzaad, de laurierbladeren en de kaneelstokjes toe. Doe meteen een deksel op de pan zodat de mosterdzaadjes niet wegspringen. Als de mosterdzaadjes uitgesprongen zijn, kunt u er de verse peper bij doen en vervolgens de rijst.

De rijst al roerende een paar minuten bakken. Als de korrels doorschijnend beginnen te worden kunt u het water (of wei), het zout en de citroenrasp toevoegen en de rijst aan de kook brengen. Als u een gele rijst wilt hebben, kunt u de kurkuma tegelijk met het water toevoegen. Een minuut laten doorkoken. Zet het deksel op de pan, draai de vlam laag en laat de rijst zonder te roeren ongeveer 18 minuten zachtjes koken, zodat al het water opgenomen is. Neem het deksel van de pan en verwijder de stukjes kaneel. Sprenkel het citroensap over de rijst, doe de fijngehakte peterselie erover en leg er eventueel wat klontjes boter op.

Laat de pan nog een paar minuten op het vuur staan en maak de rijst tenslotte los met een vork.