Dal met tomaten

(Tamatar Dahl). Er groeien meer dan 60 soorten dahl (linzen) in India, en ze vormen een belangrijke bron van eiwitten in de dagelijkse voeding van miljoenen mensen

De bekendste hiervan zijn mung-dahl, tur-dahl, channa dahl en de oranje masoor-dahl. Voor dit recept kunt u alle soorten dahl gebruiken, maar denk er alleen wel aan dat mung-dahl en masoor-dahl binnen 30 minuten gaar zijn, terwijl tur-dahl en channa-dahl minstens 45 minuten nodig hebben.

Bereidingstijd: 30-60 minuten
Hoeveelheid: 6 personen

Ingredi├źnten

250 gr. mung-dahl
1,25 liter water
1/2 tl. kurkuma
1 el. ghi/kokosolie
1 tl. komijnzaad
1 pepertje, fijngemaakt
1 el. fijngesneden gember
1/2 tl. asafoetida
3 middelgrote tomaten in stukjes gesneden
1,5 tl. zout
3 el. fijngesneden koriander en / of
3 el. fijngesneden munt (zonder stelen)
sap van een 1/2 citroen

Bereidingswijze

  1. De dahl minstens vijf keer wassen in koud water en afgieten. Laat de dahl dan een nacht of minstens vier uur in koud water weken, dat voorkomt gasvorming. Giet de dahl dan af.
  2. Breng het water met de kurkuma aan de kook. Strooi de dahl erin. Leg het deksel op de pan en laat de dahl 30 minuten doorkoken boven een matig hoge vlam, terwijl u af en toe roert (channa-dahl en tur-dahl 45 minuten laten koken).
  3. Verhit nu de ghi/kokosolie in een kleine steelpan, draai de vlam laag en bak het komijnzaad. Laat het een paar seconden bakken. Doe er dan het pepertje,de asafoetida en de gember bij, bak dat ook even en roer er dan de tomaten doorheen. Laat alles onder goed roeren een paar minuten bakken. Dan doet u de tomaten en specerijen bij de dahl en laat deze, terwijl u af en toe roert, zachtjes nog een paar minuten doorkoken. Voeg desgewenst nog meer water toe.
  4. Haal de pan van het vuur, voeg het zout toe en het citroensap toe en roer alles nog even door. Garneer de dahl met de fijngehakte korianderblaadjes en de munt.