Bengaalse stoofpot

Hoeveelheden voor ongeveer 10 personen.

Dit gerecht kun je met allerlei verschillende groenten maken (spruitjes, pastinaak, peterseliewortel, wortels, paprika, broccoli, bloemkool, snijbonen enz.), maar ik zou er wel aardappels en/of pompoen in houden, zodat je een mooie saus krijgt.
Ingrediënten
5 middelgrote aardappels, in blokjes gesneden

1 grote aubergine, in kleine blokjes
350 g pompoen, in blokjes
450 g sperziebonen, in stukjes
2 eetl kokosolie
11/2 eetl pancha masala*
1-2 gedroogde pepertjes, fijngemaakt
6 kerrie- of 2 laurierblaadjes
4 dl water of wei, en zo nodig meer
1 theel kurkuma
11/2 theel zout
2 theel palmsuiker
sap van 1/2 citroen of limoen
3-5 eetl fijngesneden peterselie of koriander

Bereiding:
Verhit de kokosolie en draai daarna het vuur laag. Strooi er de pancha masala, de stukjes peper en de kerrie- of laurierblaadjes in. Sluit de pan af om te voorkomen dat het mosterdzaad eruit springt en til de pan van het vuur. Als het mosterdzaad ophoudt met knetteren voeg je de blokjes aubergine toe. Stoof ze (op laag vuur, deksel op de pan, af en toe roeren, eventueel een bodempje water toevoegen) ca. 8 minuten tot de stukjes volkomen gaar zijn. Voeg dan de sperzieboontjes en de aardappels toe. Laat alles onder goed roeren 5 minuten bakken.

  1. Doe er samen met het water de blokjes pompoen erbij en leg een deksel op de pan. Laat alles boven een matig hoge vlam zachtjes koken, terwijl je af en toe voorzichtig roert. Laat alles doorkoken tot de groenten (beet)gaar zijn en de saus dik is.
  2. Haal de pan van het vuur, voeg de kurkuma, het zout, palmsuiker, citroensap en de fijngehakte peterselie of koriander toe, en roer alles nog een keer door. Garneer bijvoorbeeld met een paar schijfjes citroen en wat fijngehakte koriander of peterselie.

*Pancha masala is een kruidenmengsel dat goed past bij allerlei soorten groentegerechten en tomatensauzen. Maak er meteen maar een potje van.

2 eetl. komijnzaad
2 eetl. kalinjizaad (nigella)
2 eetl. mosterdzaad
2 eetl. anijszaad of venkelzaad
1 eetl. fenegriekzaad, grof gemalen (koffiemolen)

Doe alle specerijen in een goed sluitend potje,  en schud dit flink om.
Deze kruidenmix wordt eerst gebakken in ghi of olie voordat je de groenten toevoegt. Gebruik ongeveer twee theelepels pancha masala voor een gerecht voor 5 personen.