Mungdahl met groenten

Als je eenmaal de smaak van mungdahl te pakken hebt, kun je niet meer zonder een kommetje mungdahl bij de maaltijd

DAL TARKARI

MUNGDAHL MET GROENTEN
hoeveelheden voor 10-15 personen

Dit gerecht kan zowel als soep als saus (bij de rijst) gegeten worden. Voor saus verminder je de hoeveelheid water tot 1 liter en het zout tot 1 theelepel.  Mung dahl is balancerend voor alle dosha’s. 

500 gr. mung dahl
2 l. water
8 kerrie- of 3 laurierblaadjes
1½  theel. kurkuma of 1 eetl. geraspte verse geelwortel
1 kaneelstokje
1 eetl. ghi
1 eetl. mosterdzaadjes
1 eetl. komijnzaad
1 theel. gem. zwarte peper
3 eetl. fijngesneden gember
1 theel. asafoetida
1½ theel. zout, zonodig meer
300 gr. gemengde groenten,  gesneden
4 eetl. fijngesneden koriander of peterselie
het sap van een halve citroen of limoen (zonodig meer)

  1. De dahl vijf keer  wassen in koud water en laten uitlekken.
  2. Breng een liter water met de kerrie- of laurierblaadjes en het kaneelstokje aan de kook en voeg de dahl toe, samen met de kurkuma en de zwarte  Als het water opnieuw aan de kook komt, dekt u de pan half af en draait u de vlam laag.  Laat alles 30 minuten koken, zodat de dahl zacht is. Voeg zo nodig water toe.
  3. Verhit in een andere pan de ghi. Draai de vlam laag en bak de mosterdzaadjes. Let op! Deksel op de pan want ze anders poffen ze weg, en zodra ze poffen de pan van het vuur halen totdat ze uitgepoft zijn. Voeg daarna de komijnzaadjes toe en als die een paar tinten donkerder zijn geworden, voegt u de gember en asafoetida toe. Laat alles nog een paar seconden bakken. Doe de gesneden groenten erbij en roerbak ze enkele minuten. Doe er een bodempje water bij, en een deksel op de pan en kook tot ze (beet)gaar zijn.
  4. Maal de dahl tot een gladde soep (haal eerst de laurierblaadjes en het kaneelstokje eruit) en doe de groenten bij de dahl. Laat alles nog een paar minuten samen zachtjes koken.
  5. Tenslotte voegt u zout, limoen/citroensap en de koriander of peterselieblaadjes toe.