Pancha Karma in Zuid-India (Kerala)

Wat een heerlijke tijd hebben we daar gehad! Samen met vriendin en cursiste Justine. Ik was al meteen blij verrast om een totaal ander India te zien, in Kerala stromen 9 rivieren en het is er weelderig groen, de mensen zijn over het algemeen welgesteld (van wat ik heb gezien), het is er schoon… afspraken werken.. en 98% van de bevolking is op school geweest. Dit dankzij de christelijke missionarissen, en de helft van de bevolking is christen. Wat praktisch gezien betekent dat Hindoes en Christenen allemaal elkaars vele feesten en festivals meevieren…want Indiërs zijn dol op feesten!

Het Sristhi centrum is bijzonder rustig gelegen, net buiten het dorp en aan de rand van uitgestrekte rijstvelden. Zeven huisjes voor de gasten (maximaal veertien gasten dus prettig kleinschalig), een grote keuken met restaurant, een yoga-ruimte omgeven door een grachtje, en drie behandelkamers voor de Ayurvedische massages. En dat temidden van een tuin met prachtige bomen – zelfs een kruidnagelboom – en talloze kleurige vogels. Het was alleen al heerlijk om overdag of ’s nachts in stilte op het terras van ons huisje te zitten en naar al het vogel- en krekelgezang te luisteren.

IMG_5567-2
De yoga-ruimte met de huisjes rondom

 

Iedereen krijgt behandelingen afgestemd op constitutie en klachten, wat betekent dat bijna iedereen andere behandelingen krijgt, want behalve de beroemde Ayurvedische massages met veel gekruide olie (abhiyanga) bestaan er nog meer dan 25 andere massages en behandelingen. De arts stelt het programma op voor een week, en zo nodig wordt het programma dagelijks opnieuw afgestemd, maar in elk geval aan het begin van iedere nieuwe week.
Ons programma begon elke dag om 7 uur met ruim anderhalf uur yoga en meditatie, en aan het eind van de middag kregen we twee uur lang behandelingen en massages.

De maaltijden waren elke keer weer een feestje. Licht en ontgiftend, en om de dosha’s te balanceren krijgt ieder zijn eigen kruidendrankje ervoor of/en erna. Een paar keer kregen we kookles (meekijken), en na enige tijd was ik wanneer ik maar wilde welkom om in de keuken mee te kijken en mee te helpen! Dat was er zo fijn… de staf is zo vriendelijk en het is er zo kleinschalig dat we ons binnen de kortste keren helemaal thuis voelden.

En we hadden de meeste dagen nog genoeg energie om andere leuke dingen te doen en de omgeving te verkennen.

Wat drie weken Pancha Karma mij opgeleverd hebben behalve een heerlijk ontspannen en inspirerende tijd is: een absoluut betere spijsvertering, (eindelijk) goed inzicht in mijn constitutie, een stuk soepeler en sterker lichaam zonder pijntjes, mooie huid, nagels, stabielere energie overdag en beter slapen ’s nachts en bovenal flink afgevallen! En dit gaat nog steeds door, want juist door er wat langer te zijn, blijkt het gemakkelijk om een aantal goede gewoontes vast te houden!

Omdat ze pas een half jaar geopend zijn, is Stristhi AyurvedicRetreat ook dit jaar degoedkoopste van India. Als je ook wilt gaan, is de beste tijd tussen augustus en mei.  Je kunt boeken via  reservations.srishti@gmail.com