Panir

Panir is een van de vele wonderen uit de Vedische keuken. Verse kaas die je zelf heel gemakkelijk kunt maken, en waar je ontzettend veel mee kunt doen.

Panir

Verse kaas

Panir is niet te vervangen. De delicate smaak, uitgebreide toepasbaarheid en het feit dat panir licht verteerbaar is, en bij hoge temperaturen  niet smelt, maken het tot een uniek soort kaas.
                             2 l. volle melk
                             als stremsel gebruiken:
                             ½ l. yoghurt
                             óf  4 eetl. citroensap

Breng de melk aan de kook in een pan die zo groot is dat de melk omhoog kan komen zonder dat ze overkookt.  Maak intussen een vergiet gereed door het aan de binnenkant met kaasdoek/theedoek te bekleden en het boven een pan te zetten waarin de wei opgevangen kan worden.

Als de melk omhoog begint te komen, roert u er de yoghurt of het citroensap doorheen.  Laat de melk weer aan de kook komen.  De sponsachtige panir zal zich vrijwel onmiddellijk van de helder geel-groene wei afscheiden. Roer zo min mogelijk om de panir niet te breken.  Als de wei niet helemaal helder wordt, doet u er nog een beetje yoghurt of citroensap bij.  Zijn de panir en wei volledig van elkaar gescheiden, dan vangt u de panir op in de kaasdoek.

Panir wordt  stevig als u hem in een kaasdoek ophangt en laat uitlekken. Of op een plank legt, de doek dichtvouwt en hem perst door er een pan met koud water op te zetten.  Daarna kunt u de panir in blokjes snijden of op een andere manier bewerken die u maar wilt. 

PANIRBALLETJES

Als de panir is afgekoeld, doet u het over in een keukenmachine.Voeg kruiden naar smaak toe, bijvoorbeeld:

(hoeveelheden voor panir van 2 liter melk)
¾ theel. zout
½ theel. kurkuma
¼ theel. asafoetida
1 eetl. fijngesneden korianderblaadjes

Maal de panir met de kruiden in de keukenmachine tot alle panir “meebeweegt”. Vervolgens kunt u er gemakkelijk balletjes van draaien en die goudbruin frituren in de ghi.
Als u geen keukenmachine heeft, kunt u de panir met de kruiden stevig kneden, waarna u er ook gemakkelijk balletjes van kunt draaien 

Een andere manier om deze panirballetjes te bewerken: druk de panirballetjes tussen je handen voorzichtig uit tot platte koekjes en bak deze aan beide kanten goudbruin  in een koekenpan, met een klein beetje ghi.