Puri’s bakken

Puri’s zijn gefrituurde volkoren broodjes, die erg leuk zijn om te maken omdat ze opblazen als een ballon. Ze zijn ook heel leuk om te eten, want je scheurt er een stuk af en gebruikt dat dan om een bijvoorbeeld een hapje curry mee op te scheppen. Dat allemaal verhoogt het kook- en eetplezier nog meer, zeker voor kinderen!

Puri
Puri – Gefrituurd, opgeblazen broodje
hoeveelheden voor ongeveer 20 puri’s

Tip voor als je gaat koken: maak het deeg van de puri’s als eerste, zodat het tijd heeft om te rusten. En bak de puri’s als laatste, zodat je ze heet kunt opdienen.

200 g volkoren tarwemeel plus 100 g volkoren speltmeel
3/4 theel zout
1 theel ghi of kokosolie
11/2 dl warm water
1/2 l kokos- of rijstolie

  1. Meng de twee soorten meel in een ruime kom. Voeg het zout toe en wrijf er de ghi of kokosolie doorheen. Giet er langzaam het warme water bij en meng dit door het meel tot het goed samenpakt en kneedbaar is.
  2. Kneed het deeg ongeveer 8 minuten, tot het zijdezacht en stevig is. Het mag niet plakken. Rol het deeg in een vochtige theedoek of vershoudfolie en laat het 1/2 tot 2 uur rusten.
  3. Verhit een halve liter olie in een wok boven een matig hoge vlam. Gebruik bij het uitrollen van de puri’s geen meel; dat verbrandt en de olie verkleurt erdoor. Je kunt de kokos- of rijstolie die je gebruikt om te frituren herhaaldelijk gebruiken mits je er goed voor zorgt: olie mag nooit gaan roken, want dan wordt hij giftig.
  4. Neem steeds een balletje deeg ter grootte van een flinke walnoot en rol dit gelijkmatig en dun uit. Zorg dat de rest van het deeg niet uitdroogt.
  5. Als de olie heet is (test of een stukje deeg meteen naar boven komt), draai je de vlam iets lager. Laat een puri in de olie glijden. De puri zakt eerst naar de bodem en komt dan sputterend naar boven.
  6. Dompel de puri weer onder door er zachte en korte duwtjes op te geven met de onderkant van een schuimspaan. Daardoor blaast de puri op als een ballon. Als hij opgeblazen is, of niet verder wil opblazen, draai je hem om en bak je de andere kant. Hier niet met een schuimspaan op duwen want door het bakken is de bovenkant bros en breekbaar. Als de onderkant ook goudbruin is, haal je de puri met de schuimspaan uit de olie en laat je hem in een met keukenpapier beklede vergiet uitlekken. Niet stapelen.

Als je wat bedrevener wordt, probeer dan eens meerdere puri’s tegelijk te bakken. Puri’s passen bij elke maaltijd.