Samosas

Als u eenmaal een goede samosa geproefd hebt, zult u begrijpen waarom samosa’s de meest geliefde Indiase snack zijn.

Samosa’s is wel even oefenen, maar dan levert het ook heel wat op. Maak er liever wat meer, want je kunt ze (ongebakken) heel goed invriezen.

Bereidingstijd: 30-60 minuten
Hoeveelheid: 6 personen

Ingrediënten

450 gr. bloem
½ theel. zout
100 gr. gesmolten boter
1½-2 dl. koud water
3 middelgrote aardappelen
1/3 bloemkool, in kleine roosjes
gesneden
200 gr. doperwtjes
4 eetl. ghi
2 gedroogde pepertjes,
fijngemaakt
1 theel. komijnzaad
6 kruidnagels
2 kaneelstokjes
½ theel. geraspte gember
½ theel. gemalen koriander
½ theel. kurkuma
½ theel. asafoetida
1 mespuntje versgeraspte
nootmuskaat
2 theel. zout
3 eetl. fijngehakte korianderblaadjes
ghi om in te frituren

Bereidingswijze

Doe de bloem en het zout in een kom en druppel er de gesmolten boter overheen. Wrijf de boter met uw vingertoppen door het meel, tot het mengsel op grove broodkruimels lijkt. Meng er langzaam het water doorheen en pak het meel samen om een deeg te maken. Kneed het deeg krachtig door, tot het glad en zacht is en niet meer aan uw vingers plakt. Maak een bal van het deeg, wikkel er vershoudfolie omheen, en leg het deeg in de koelkast.
Nu maakt u de vulling. Kook de erwtjes tot ze gaar zijn en laat ze uitlekken. Schil de aardappels en snij ze in dobbelsteentjes. Zet een pan op het vuur en bak het komijnzaad, de kruidnagels, de kaneelstokjes, de geraspte gember en de pepertjes in twee eetlepels ghi. Daarna strooit u er de poederspecerijen bij. Doe er nu de dobbelsteentjes aardappel en de bloemkoolroosjes bij. Laat alles een paar minuten bakken, terwijl u blijft roeren. Voeg 2 eetlepels water toe, dek de pan af, draai de vlam laag en laat alles een kwartiertje koken, tot de groenten gaar zijn. Haal de pan van het vuur en maak de groenten enigszins fijn met een stamper. Roer de erwtjes, het zout en de fijngehakte korianderblaadjes door de groenten heen en spreidt de inhoud van de pan uit op een schoon oppervlak, zodat alles kan afkoelen terwijl u het deeg uitrolt.

Maak 15 balletjes van het deeg. Rol elk balletje uit tot een schijf van ongeveer 10 cm doorsnee.Leg op de ene helft van het deeg een eetlepel van de groentevulling. Vouw de andere helft van het deeg daar overheen en knijp de rand goed samen. Plooi de samengeknepen rand.
Verhit de ghi in een wok boven een matig hoge vlam. Bak zoveel samosa’s tegelijk als er naast elkaar in de ghi kunnen liggen. Keer ze regelmatig totdat beide kanten goudbruin zijn. Haal de samosa’s uit de ghi en laat ze uitlekken.

Nog twee tips:
Als de samosa’s gevouwen zijn, kun je ze in aluniniumfolie wikkelen en invriezen.
Wanneer je ze nodig hebt, frituur je ze langzaam in de ghi, anders loop je de kans dat het binnenste nog niet ontdooid is!

Je kunt de samosa’s ook half gaar bakken, en ze vlak voor het serveren afbakken in hete ghi, dit kan heel handig zijn als je gasten hebt.

Er is nog plaats