Pakoras

Pakora’s zijn een welkome aanvulling bij elke maaltijd en bijzonder geschikt als snack. Ze zijn gemakkelijk klaar te maken en gaan heel goed samen met een tomatenchutney.

Pakora’s kunnen van bijna elke groente gemaakt worden. Bloemkoolroosjes, plakken aubergine, courgette, aardappel of knolselderij lenen zich er allemaal prima voor. U kunt ook heerlijke pakora’s maken met plakjes panir.

 

Bereidingstijd: 20-30 minuten
Hoeveelheid: 10 personen

Ingrediënten

Beslag:
150 gr. bloem
150 gr. kikkererwtenmeel
2½ theel. zout
2 eetl. kalinji-zaad
¼ theel. cayennepeper
1 theel. kurkuma
½ theel. asafoetida
ongeveer 2½ dl koud water

700 gr. groenten, in plakken of roosjes van gelijke grootte
ghi om in te frituren

Bereidingswijze

Doe het kikkererwtenmeel en de bloem in een grote kom en voeg de specerijen en het zout toe. Klop er met een garde langzaam het water doorheen, tot u een glad beslag hebt dat net dik genoeg is om de groenten gelijkmatig mee te bedekken (“pannekoekbeslag”). Snij alle groenten voor u de ghi verhit. Het is aan te raden om grote bloemkoolroosjes even voor te koken. Gebruik de andere groenten rauw.
Zet de ghi op een matig hoge vlam. De ghi is heet genoeg als een druppel beslag die u er in laat vallen meteen naar boven komt en begint te sputteren. Doe nu een handvol van de stukjes groente in het beslag en bedek ze er goed mee. Doe er één soort groente per keer in – ook moet u elk soort apart frituren. Haal de stukjes één voor één uit het beslag en doe ze snel in de hete ghi tot het oppervlak van de ghi vol is met pakora’s. Frituur ze tot ze goudbruin en krokant zijn van buiten en gaar van binnen.